PIEROGI z białym serem na ostro

4.49 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Moje ulubione pierogi! Mój smak dzieciństwa. Dobry twaróg, mocno przyprawiony solą i pieprzem zamknięty w delikatnym cieście. Ideał!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • przepis na ok. 20 pierogów

    CIASTO:
    250g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
    2 łyżki oleju
    ok 100ml gorącej wody

    FARSZ:
    500g dobrego twarogu
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z białym serem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli używamy białej soli, dodajemy jej mniej, ponieważ jest ona bardziej słona niż różowa himalajska), olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 2. FARSZ: Twaróg przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 3. LEPIENIE PIEROGÓW: Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

MROŻENIE PIEROGÓW – jeśli chcemy zamrozić pierogi, to nie gotujemy ich jak na obiad. Pierogi do zamrożenia sparzamy! czyli wrzucamy je do gotującej się wody i gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmujemy je. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na czystej ścierce. Układamy je tak, aby swobodnie wyschły i wystygły. Gdy pierogi z jednej strony są suche, odwracamy je na drugą stronę. Pierogi zamrażamy rozłożone na płasko (u mnie szuflada do szybkiego zamrażania) i po pełnym zamrożeniu przekładamy je do woreczków – dzięki temu gdy potrzebujemy kilku pierogów na obiad łatwo je wyjmiemy, nie uszkadzając innych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować