pierogi szwedzkie

4.39 (175 ocen)

  • 3 godz.

słynne pyszne szwedzkie pierogi z ul.Długiej w Krakowie, świetnie smakuje sam jak i do barszczu czerwonego

  • 3 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    1 kg mąki
    60 g drożdży
    0,5 l ciepłego mleka
    2 żółtka
    250 g roztopionego masła
    1 łyżka oleju
    0,5 łyżki soli

    na farsz:
    2kg pieczarek
    6-8 cebul
    kostka masła
    sól
    pieprz

    do posmarowania białka
    do posypania czarnuszka
Wystaw ocenę:

4.39 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dodatki

Pierogi szwedzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi szwedzkie 1. drożdże rozpuścic w letnim mleku dodać sól i szklanke mąki, zostawic zaczyn do wyrośnięcia, rozpuścic masło, do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręcznie. Kiedy odchodzi od ręki (czyli nie klei się już) - jest gotowe.
    Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • pierogi szwedzkie 2. przygotować farsz: pieczarki zetrzec na tarce i wysmazyc na masle do odparowania calej wody, osobno zeszklic cebule, do pieczarek dodac cebule sol oraz pieprz, dokladnie wymieszac
  • pierogi szwedzkie 3. ciasto wałkowac dość cienko, kroic na długie pasy (dlugosci blachy do pieczenia a szerokosci ok 10cm) na srodek kazdego paska układać farsz (nie za duzo ale i nie załowac)
  • pierogi szwedzkie 4. ciasto z farszem zrolowac i dokladnie zlepic, układać na blasze wyłożonej papierem d pieczenia łączeniem do dołu, smarowac białkiem i posypać czarnuszką,
  • pierogi szwedzkie 5. piec około 40-50 minut w 180 stopniach

Porady

pieczarki mozna najpierw pokroic w plastry i juz wysmazone zemlec, z tego przepisu wychodzi dokładnie 20 długich pierogów, bez problemu mozna zrobić z połowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować