Pierogi ruskie ze szpinakiem i skwareczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mała wariacja na temat pierogów ruskich. Wiadomo, że pierogi są dobre bo są dobre, ale te są wyjątkowe :) mam tu na myśli nie tylko ich kolor, strukturę ciasta i pierwsze wrażenie. Te pierogi mają w sobie jakiś inny wymiar :)
Przepis podpatrzyłam jakiś czas temu u Tomka Jakubiaka, od siebie zmieniłam tylko rodzaj mięsa na skwarki. Zamiast karkówki - porządny, tłusty boczuś :)
Tak sobie myślę, że w taki sposób można wcisnąć dziecku szpinak, jeśli nie chce go jeść ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2,5-3 szklanki mąki pszennej
    - ciepłą wodę
    - 6-7 kostek mrożonego szpinaku
    - białe wino (raczej nie słodkie, ale można zastąpić wodą)
    - szczyptę soli
    Farsz:
    - 30 dag tłuczonych ziemniaków ( te z obiadu z poprzedniego dnia nadadzą się idealnie)
    - 15 dag półtłustego twarogu
    - dużą cebulę
    - 15-20 dag tłustego boczku (w oryginale chyba była karkówka)
    - sól
    - świeżo zmielony, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Skwarki

Pierogi ruskie ze szpinakiem i skwareczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli.
    Rozmrożony szpinak wrzucamy do wysokiego naczynia i zalewamy winem tak, by jego poziom sięgał nieco ponad powierzchnię szpinaku. Dokładnie miksujemy i wylewamy na mąkę.
  • 2. Stopniowo dolewając dobrze ciepłą wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do stolnicy ani do rąk. Profilaktycznie podsypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką. Niech sobie poleży i odpocznie ;) Jest takie bladozielone, ale w czasie gotowania nabierze pięknego zielonego koloru.
  • 3. My zabieramy się za farsz. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Do tego wkruszamy twaróg i mieszamy dokładnie widelcem. Boczek kroimy w kostkę i na dobrze rozgrzanej patelni wytapiamy go na apetyczne skwareczki. Kiedy zrobią się już bardzo rumiane, zbieramy je z patelni i przerzucamy do miski z farszem, tłuszczyk zostawiamy (trochę skwarków też, do okraszenia, odkładamy na bok). Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na tłuszczu po skwarkach. Przekładamy do farszu (tłuszcz można zostawić). Dokładnie mieszamy, porządnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Hehe, teraz to, co Anka kocha najbardziej :) mianowicie lepienie :) Ciasto dzielimy na części i każdą z nich wałkujemy, podsypując mąką, na placek o grubości 2-3mm. Wycinamy kółka. Na środek każdego z nich nakładamy porządną ilość farszu, następnie zlepiamy pierogi. Ja oczywiście nie mogę żyć bez falbanek na pierogach ;)
  • 5. Ulepione pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gotujemy maksymalnie minutę od wypłynięcia.
    Podajemy okraszone smalczykiem i skwareczkami.

Porady

Jeśli danie mają jeść dzieci, nie dodajemy do ciasta wina

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować