Pierogi ruskie z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu do pierogów.
Ziemniaki obieram, gotuję i przeciskam przez prasę.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oliwie.
W misce łączę rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem , solą oraz pieprzem i wrabiam farsz .
Ciasto na pierogi .
Mąkę dodajemy do miski , robimy w mące dołek dodajemy jajko , sól, masło oraz wodę.
Łączymy wszystko razem i zagniatamy ciasto około 7 minut
( ciasto nie może się kleić do ręki)
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy tam przez 20minut.
Stolnicę posypuję mąką i wałkuję na niej cienkie ciasto. Wycinam kółka wycinarkami lub szklanką. Na środek każdego kółka układam czubatą łyżeczkę farszu
. Rogi ciasta smaruję wodą i zlepiam robiąc falbankę lub dociskając widelcem,
Pierogi układam na ściereczce wysypanej mąką i przykrywam, aby nie wysychały
. Gotuję partiami kilka minut aż wypłyną i zrobią się miękkie.
Pierogi podaję z odsmażam na patelni i polewam złoto cebulką.
Komentarze