pierogi ruskie z cebulką

5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

podaje na obiad z cebulką sa bardzo dobre.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto .

    •3 szklanki mąki
    •1 łyżka masła
    •1jajko
    •1 szklanka wody( gotowanej )

    Farsz .

    300 g ugotowanych ziemniaków
    • 300 g sera białego
    • 4 cebule
    • kilka łyżek oleju
    • sól i czarny pieprz
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi ruskie z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu do pierogów.


    Ziemniaki obieram, gotuję i przeciskam przez prasę.

    Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oliwie.

    W misce łączę rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem , solą oraz pieprzem i wrabiam farsz .

    Ciasto na pierogi .

    Mąkę dodajemy do miski , robimy w mące dołek dodajemy jajko , sól, masło oraz wodę.
    Łączymy wszystko razem i zagniatamy ciasto około 7 minut

    ( ciasto nie może się kleić do ręki)

    Przykrywamy ściereczką i zostawiamy tam przez 20minut.

    Stolnicę posypuję mąką i wałkuję na niej cienkie ciasto. Wycinam kółka wycinarkami lub szklanką. Na środek każdego kółka układam czubatą łyżeczkę farszu
    . Rogi ciasta smaruję wodą i zlepiam robiąc falbankę lub dociskając widelcem,

    Pierogi układam na ściereczce wysypanej mąką i przykrywam, aby nie wysychały
    . Gotuję partiami kilka minut aż wypłyną i zrobią się miękkie.
    Pierogi podaję z odsmażam na patelni i polewam złoto cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować