pierogi ruskie najtańsze i najlepsze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Ciasto zawsze wychodzi miękkie i świetnie się lepi. Przepis babci, która pracowała jako kucharka w szkole.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej,
    - pół łyżeczki soli,
    - pół szklanki oleju (można zmniejszyć do 1/3 szklanki),
    - szklanka ciepłej wody,
    - 1 kg ziemniaków,
    - pół kg sera białego,
    - dwie małe cebule,
    - 200 gram boczku,
    - trochę szczypiorku do ozdoby.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pierogi

Pierogi ruskie najtańsze i najlepsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Ugotuj ziemniaki. Przestudź je i przeciśnij przez praskę. Biały ser zmiel. Podsmaż cebulkę na złoto na maśle. Wszystkie składniki wymieszaj na gładki farsz.
  • ciasto 2. Wysyp na stolnicę mąkę z solą, dodaj olej i ciepłą wodę. Wyrabiaj aż uzyskasz miękkie, gładkie ciasto.
  • pierogi 3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół cm. Wycinaj szklanką kółka, do środka daj łyżeczkę farszu, zagnij na pół i sklej.
  • gotowe i udekorowane pierogi 4. Pierogi wrzuć do gotującej się wody i gotuj aż nie wypłyną na wierzch. Podawaj ze smażonym boczkiem i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować