Pierogi ruskie

4.4 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi ruskie popularne są w Polsce i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Przepis na około 100-120 sztuk.
    Ciasto:
    - 1 kg mąki pszennej
    - 2 jajka (po ugotowaniu ciasto jest delikatne)
    - 2 łyżki oleju (ciasto lepiej się wałkuje)
    - 2 szklanki gorącej wody (najlepiej zaraz po ugotowaniu)
    - sól (opcjonalnie)

    farsz:
    - 1 kg twarogu pół tłustego
    - 1.5 kg ziemniaków
    - 3 średnie cebulę
    - 15 dag świeżej słoniny
    - sól (wg uznania)
    - pieprz czarny mielony (wg uznania)
    oraz:
    - trochę mąki do podsypywania ciasta
    - 1łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.4 (193 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki wstawić do gotowania w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Słoninkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć ok 5 - 7min na małym ogniu do momentu wytopienia się tłuszczu. W międzyczasie obraną i umytą cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do słoniny. Smażyć ok 5 min od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Do ugotowanych ziemniaków wlać połowę tłuszczu z cebulką i skwarkami. Utłuc tak by nie było grudek i odstawić do przestygnięcia.
  • 4. W międzyczasie do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, olej i gorącą wodę. Posolić i wyrobić ciasto.
  • 5. Gdy ciasto będzie wyrobione, rozwałkować na grubość (ok 1-2 mm, jak kto woli) i wycinać kółka o średnicy około 10 cm (około 100 szt.)
  • 6. Przestygnięte ziemniaki połączyć z twarogiem, przyprawić pieprzem i solą i utłuc na delikatną masę.
  • 7. Na wykrojone z ciasta kółka układać po łyżce farszu i zaklejać na pierogi. Po czym zagotować osoloną wodę z łyżką oleju i wrzucić ulepione pierogi. Gotować około 1min. od chwili wypłynięcia. Gotowe podawać na talerzu polane tłuszczem z cebulką i skwarkami. Smacznego !

Porady

Jajka dodane do ciasta sprawiają że, pierogi po ugotowaniu są delikatne i mięciutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować