Pierogi ruskie

5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,delikatne pierogi ruskie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g ziemniaków
    250g twarogu półtłustego
    1 duża cebula
    Sól,pieprz

    Ciasto: 500g mąki pszennej
    Szklanka wrzącej wody
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie 1. 1. Cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki gotujemy, a następnie odcedzamy i tłuczemy bądź mielimy. Do przestygnietych ziemniaków dodajemy twaróg, tłuczemy. Dodajemy cebulkę,mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Należy doprawić nieco mocniej,gdyż ciasto wciągnie sól. Farsz można spokojnie przygotować dnia poprzedniego :-) 2. Ciasto: 500g mąki pszennej, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki soli i szklanka gorącej wody. Przesiewamy mąkę, robimy dziurkę i wlewamy wodę,olej i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto. Można delikatnie podsypać mąką.
    Odrywamy kawałek, resztę ciasta przykrywamy ściereczką, wałkujemy na cienki placek.
    Wykrawamy szklanką kółeczka i nadziewamy farszem.
    3. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką lub wg upodobań.

Porady

Jeżeli chcemy zamrozić pierogi,wrzucamy do wrzącej wody na 30 sekund, wyjmujemy na talerz lub deskę nasmarowanymi olejem i studzimy. Przekładamy na drugą stronę. Ostudzone pierogi,ułożone tak,by się nie posklejamu wkładamy do zamrażarki na 2 godziny po czym porcjujemy do woreczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować