Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dopiero po wielu latach przekonałam się do tych pierogów, Okazały się bardzo smaczne i sycące.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki ( czyli 0,5 kg)
    1 szklanka gorącego mleka lub wody
    3 łyżki stopionego masła lub oleju
    2 szczypty soli
    opcjonalnie 1-2 żółtka, od białek ciasto twardnieje
    Składniki farszu:
    1 cebula
    40 dag ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego
    40 dag sera białego półtłustego
    sól, pieprz kolorowy z młynka
    oraz:
    masło z olejem do smażenia około 3 łyżki
    przesmażona cebulka z boczkiem do polania
    troszkę szczypiorku dla dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie 1. Wykonanie farszu:
    Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle z olejem dodając po 2 szczypty cukru i jarzynki. Wystudzić. Ser rozetrzeć widelcem. Ziemniaki krótko zmiksować podręcznym blenderem lub przecisnąć przez praskę. Połączyć cebulę, ser, ziemniaki, doprawić do smaku.
    Wykonanie ciasta na pierogi
    Najpierw składniki na ciasto wymieszać widelcem, a potem zagnieść plastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie rozwałkować i kubkiem wycinać kółka.
    Następnie nakładać porcje farszu, zlepiać i układać na tacy oprószonej mąką. Zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Na wrzącą wodę wkładać partiami pierogi i gotować od chwili wypłynięcia około 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i polać cebulką. Posypać szczypiorkiem.

Porady

Proporcje farszu można zmieniać wg własnych upodobań. Przeglądałam wiele przepisów na pierogi ruskie i jedni dodają w proporcji 1:1 ziemniaki i ser, inni dodają więcej ziemniaków. My wolimy jak są proporcje 1:1.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować