Pierogi ruskie

5 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi ruskie dla smakoszy. Farsz z sera białego, ziemniaków i smażonej cebuli. Całość tworzy idealne połączenie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g sera białego
    250 g ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    1 duża cebula
    sól, pieprz, majeranek

    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    pół litra wody gotowanej wrzątku
    2 łyżki masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Ser

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, ser również przez praskę. Cebulę pokryć w kostkę, przesmażyć na oleju doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem do smaku, przestudzić. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać jajko, doprawić do smaku.

    Ciasto:
    Wodę zagotować do wrzątku dodać 2 łyżki masła, rozpuścić, odstawić do przestudzenia, aby nie parzyła w dłonie przy zarabianiu ciasta. Do mąki dodajemy szczyptę soli i powoli dodajemy wodę z masłem, zarabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy woreczkiem foliowym na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy, formujemy pierożki. Gotujemy 5-7 minut.

Porady

Pierożki możemy polać boczkiem przesmażonym z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Przyprawy Ser biały Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować