Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Klasyczny przepis na pierogi ruskie o delikatnym, cienkim cieście i aromatycznym nadzieniu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na około 70 pierogów
    Farsz:
    3 kg ziemniaków (najlepsze będą odmiany typu C)
    0,7 kg twarogu półtłustego
    5 średnich cebul
    pieprz i sól
    olej do smażenia
    Ciasto;
    ,5kg mąki (najlepiej wrocławskiej)
    1 jajo
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ciepła woda
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie 1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Pozostawić do wystudzenia.
    Cebule obrać, drobno posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Połowę cebuli dodać do ziemniaków resztę zostawić do polania gotowych pierogów. Dodać także pokruszony palcami twaróg oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać (farsz nie ma tworzyć jednolitej masy - ziarna twarogu mają być widoczne).
  • Pierogi ruskie 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę (1kg). W środku tworzymy zagłębienie, w które wbijamy jajko oraz wlewamy olej, solimy (jedną płaską łyżeczkę soli).
  • Pierogi ruskie 3. Zaczynamy wyrabiać ciasto Dolewając ciepłej wody i zagarniając make ku środkowi. Będzie nam potrzebne około 600ml ciepłej wody.
  • Pierogi ruskie 4. Kontynuujemy, aż do wrobienia całej mąki. Następnie lekko posypujemy mąka i zagniatamy ciasto rękami.
  • Pierogi ruskie 5. Gotowe ciasto przekładamy do miski i nakrywamy gorąca pokrywką (używam pokrywki, która nagrzewa się na garnku z woda zagotowana do gotowania pierogów, gdy ostygnie zamieniam na drugą). Ciasto musi teraz odpoczywać 15 minut żeby stało się elastyczne i delikatne.
  • Pierogi ruskie 6. Odcinamy kawałek ciasta (jest ono dosyć luźne), podsypujemy maka i zagniatamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każde dajemy około łyżeczki farszu i zlepiamy pieroga.
  • Pierogi ruskie 7. Kontynuujemy lepienie aż do wyczerpania ciasta na stolnicy.
  • Pierogi ruskie 8. Gotujemy przygotowane pierogi w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Odsączamy na sicie. Podajemy z cebulką i zsiadłym mlekiem ,maślanką, jogurtem lub kefirem.

Porady

Bardzo ważny jest etap odpoczywania ciasta pominięcie tego etapu sprawi, że ciasto będzie mało elastyczne i twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować