Klasyczny przepis na pierogi ruskie o delikatnym, cienkim cieście i aromatycznym nadzieniu.
2 godz.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Na około 70 pierogów
Farsz:
3 kg ziemniaków (najlepsze będą odmiany typu C)
0,7 kg twarogu półtłustego
5 średnich cebul
pieprz i sól
olej do smażenia
Ciasto;
,5kg mąki (najlepiej wrocławskiej)
1 jajo
2 łyżki oleju rzepakowego
ciepła woda
sól
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Pozostawić do wystudzenia.
Cebule obrać, drobno posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Połowę cebuli dodać do ziemniaków resztę zostawić do polania gotowych pierogów. Dodać także pokruszony palcami twaróg oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać (farsz nie ma tworzyć jednolitej masy - ziarna twarogu mają być widoczne).
2.Na stolnicę wysypujemy mąkę (1kg). W środku tworzymy zagłębienie, w które wbijamy jajko oraz wlewamy olej, solimy (jedną płaską łyżeczkę soli).
3.Zaczynamy wyrabiać ciasto Dolewając ciepłej wody i zagarniając make ku środkowi. Będzie nam potrzebne około 600ml ciepłej wody.
4.Kontynuujemy, aż do wrobienia całej mąki. Następnie lekko posypujemy mąka i zagniatamy ciasto rękami.
5.Gotowe ciasto przekładamy do miski i nakrywamy gorąca pokrywką (używam pokrywki, która nagrzewa się na garnku z woda zagotowana do gotowania pierogów, gdy ostygnie zamieniam na drugą). Ciasto musi teraz odpoczywać 15 minut żeby stało się elastyczne i delikatne.
6.Odcinamy kawałek ciasta (jest ono dosyć luźne), podsypujemy maka i zagniatamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każde dajemy około łyżeczki farszu i zlepiamy pieroga.
7.Kontynuujemy lepienie aż do wyczerpania ciasta na stolnicy.
8.Gotujemy przygotowane pierogi w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Odsączamy na sicie. Podajemy z cebulką i zsiadłym mlekiem ,maślanką, jogurtem lub kefirem.
Porady
Bardzo ważny jest etap odpoczywania ciasta pominięcie tego etapu sprawi, że ciasto będzie mało elastyczne i twarde.
Komentarze