Pierogi ruskie

4.95 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -1 kg. mąki
    -1 masło(25 dkg) miękkie
    -2 szklanki letniej wody
    -2 żółtka
    -1 jajko
    -1 płaska łyżeczka soli

    -nadzienie:
    -ziemniaki-ok.3 l.
    -2 duże cebule+tłuszcz do smażenia
    -ser twarogowy chudy-500 g.
    -sól, pieprz
    -jak ktoś lubi koperek


    twarogowe
    z truskawkami
    z jagodami
    z kapustą i ziemniakami
    z mięsem
Wystaw ocenę:

4.95 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.(z młodych ziemniaków, wybierać te duże. Malutkie mogą być wodniste).Ziemniaki ostudzić, przepuścić wraz z serem przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulkę już nie przepuszczać przez maszynkę, tylko ostudzoną i odsączoną z tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i dosyć pieprzem. Smaczne będą z dodanym posiekanym koperkiem. Ziemniaki zagnieść.
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką.

    Nadziewać farszem.

    Ulepić pierogi i ugotować.

    Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Albo robić kulki i lekko rozwałkować.
  • przed gotowaniem 3. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać pierogi.Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. A po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min.od odkrycia. Przed wyjęciem, polać szklanka zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo miskę. Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.Do pierogów podać też maślankę.
  • pierogi z jagodami 4. Z jagodami.
  • pierogi z truskawkami 5. Z truskawkami.
  • z biała kapustą i ziemniakami 6. Z białą kapustą i ziemniakami.
  • z mięsem 7. Z mięsem

Porady

Ja osobiście, dzielę ciasto na 4, potem robię wałki. Każdy kroję na 24,tak że mam 96 części. Robię kulki. Z farszem postępuję tak samo. Kulki ciasta wałkuję, wkładam kulkę z farszem i zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie. Mieszam, po wypłynięciu pierogów odkrywam garnek. Gotuję jeszcze ok.10 min. Ale uważam żeby nie rozgotować. Wlewam szklankę zimnej wody i wyjmuję durszlakiem. Jeżeli maja być na pózniej, to układam na tacce, żeby obeschły. Za chwilę, obracam na drugą suchą tackę, żeby druga strona przeschła. Można wtedy składać do garnka, bez obawy ze się skleją. Moja mama oblewała masłem, mieszała też zapobiegało sklejały się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować