Pierogi pieczone z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier. Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować mlekiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Studzić na kratce.
Komentarze