Pierogi orkiszowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ich smak jest trochę inny (co nie znaczy gorszy!) i idealnie komponuje się ze śliwkowym nadzieniem. Nie wiem jak inne owoce, ale śliwki z mąką orkiszową smakują doskonale.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka orkiszowa pelnoziarnista: 3 szklanki
    - woda wrząca: 1 szklanka
    - jajka całe: 1 sztuka
    - sól ok.: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżeczka
    - śliwka: 20 sztuk
    - cukier brzozowy lub inny (do smaku): 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi orkiszowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi orkiszowe ze śliwkami 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Podsypujemy mąką. Dzielimy na mniejsze placki (pozostałą część ciasta owijamy folią i odstawiamy na bok), które rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym z nich układamy śliwkę (można pokroić lub położyć dwie całe połówki) i posypujemy cukrem (wg uznania). Starannie lepimy pierogi, a następnie z brzegów tworzymy wzorki (można posłużyć się widelcem). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia (lub krócej, jeśli ciasto jest cienkie). Można polać roztopionym masłem lub pominąć. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Mąka orkiszowa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować