Ich smak jest trochę inny (co nie znaczy gorszy!) i idealnie komponuje się ze śliwkowym nadzieniem. Nie wiem jak inne owoce, ale śliwki z mąką orkiszową smakują doskonale.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka orkiszowa pelnoziarnista: 3 szklanki
- woda wrząca: 1 szklanka
- jajka całe: 1 sztuka
- sól ok.: 1 szczypta
- olej: 1 łyżeczka
- śliwka: 20 sztuk
- cukier brzozowy lub inny (do smaku): 5 łyżek
Pierogi orkiszowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Podsypujemy mąką. Dzielimy na mniejsze placki (pozostałą część ciasta owijamy folią i odstawiamy na bok), które rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym z nich układamy śliwkę (można pokroić lub położyć dwie całe połówki) i posypujemy cukrem (wg uznania). Starannie lepimy pierogi, a następnie z brzegów tworzymy wzorki (można posłużyć się widelcem). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia (lub krócej, jeśli ciasto jest cienkie). Można polać roztopionym masłem lub pominąć. Smacznego!
Komentarze