Pierogi leniwe z frużeliną

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są doskonałym pomysłem na lekki obiad. W upalny dzień smakują lepiej niż dania mięsne.

Składniki:

  • Pierogi:
    ok. 30 dag półtłustego twarogu
    2 jajka
    2 szkl. mąki tortowej
    szczypta soli

    Frużelina:
    30 dag wiśni
    łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski

Pierogi leniwe z frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi leniwe z frużeliną 1. Pierogi: twaróg mielimy, zagniatamy z pozostałymi składnikami i formujemy wałek. Kroimy ukośnie jak na kopytka. Gotujemy we wrzącej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • 2. Frużelina: wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Gotujemy z cukrem ok. 3 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 5 łyżkami wody. Wlewamy do wiśni. Zagotowujemy i polewamy pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować