Pierogi chłopskie

4.48 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne pierogi z farszem z ziemniaków , boczku i cebulki :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    35 dag wędzonego boczku
    sól , pieprz , majeranek
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi chłopskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .
    Gdy przestygną przecisnąć przez praskę .
    Na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek .
    Dodać posiekaną cebulę , zeszklić .
    Boczek z cebulką połączyć z ziemniakami , doprawić solą , pieprzem i majerankiem .
    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .
    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .
    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
    Odcedzić .
    Podawać gorące .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować