Pierogi brokułowo- fasolowe

0 (0 ocen)

Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały. Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.

Składniki:

  • CIASTO
    40 dag mąka
    2 łyżki olej
    1 szt jajko
    1 szkl woda ciepła
    sól
    FARSZ
    mały brokuł
    fasola Jaś - 1,5 szkl
    sól
    koperek

Pierogi brokułowo- fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.
  • 2. Przykryć ciasto aby nie obsychało.
  • 3. FARSZ
    Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.
  • 4. Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić.
  • 5. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.
  • Pierogi brokułowo- fasolowe 6. Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.
  • 7. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
  • 8. Wybierać na talerze łyżką cedzakową.
  • 9. Podawać posypane koperkiem lub polane tłuszczem z cebulką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy