Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały. Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.
Pierogi brokułowo- fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.
2.Przykryć ciasto aby nie obsychało.
3.FARSZ
Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.
4.Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić.
5.Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.
6.Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.
7.Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
8.Wybierać na talerze łyżką cedzakową.
9.Podawać posypane koperkiem lub polane tłuszczem z cebulką
Komentarze