Pierogi

0 (0 ocen)

Przepis na ciasto pierogowe, pochodzi od mojej wspaniałej nauczycielki, która uczyła mnie technologi gastronomicznej w technikum.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    ½ litra ciepłej wody
    1 jajko
    100 ml oleju
    Farsz:
    1kg ziemniaków
    3 kostki sera białego (po 25dag każda –lubię gdy jest dużo sera)
    1 średnia cebulka podsmażona na oleju
    sól, pieprz

Pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść na jednolita masę. Zagotować wodę w niewielkim garnku i włożyć do niego miskę, aby się ogrzała i po wyjęciu miski nakryć nią ciasto i czekać aż miska ostygnie. Po ostygnięciu miski wykrawać krążki i kleić pierogi.
    Gotować w osolonej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy