Piernikowy słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do bardzo sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać.
Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Piec w temp. 180 około 25-30 min.
2.Masa krówkowa:
Miękkie masło utrzeć z masą krówkową na gładki krem.
3.Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą, dolny posmarować kremem i przykryć drugim, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietana z dodatkiem śmietanfiksów.
4.Na patelni rozpuścić masło z cukrem i mlekiem, dodać słonecznik i mieszając smażyć kilka minut do momentu skarmelizowania się cukru i uzyskania złotego koloru po wystudzeniu posypać słonecznikiem po śmietanie i odstawić ciasto do zastygnięcia.
Komentarze