Piernikowy słonecznikowiec

4.5 (181 ocen)

Ciasto wyszło wprost przepyszne choć może troszke za słodkie.

Składniki:

  • ciasto:
    8 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 przyprawa do pierników
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju
    Masa krówkowa:
    1 puszka gotowej masy krówkowej
    20 dag masła
    dodatkowo:
    1/2 litra śmietany 30%
    2 śmietan-fiksy
    10 dag łuskanego słonecznika
    1/2 szklanki cukru
    2,5 dag masła
    2 łyżki mleka
    1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowy słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do bardzo sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać.
    Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Piec w temp. 180 około 25-30 min.
  • piernikowy słonecznikowiec 2. Masa krówkowa:
    Miękkie masło utrzeć z masą krówkową na gładki krem.
  • piernikowy słonecznikowiec 3. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą, dolny posmarować kremem i przykryć drugim, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietana z dodatkiem śmietanfiksów.
  • piernikowy słonecznikowiec 4. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i mlekiem, dodać słonecznik i mieszając smażyć kilka minut do momentu skarmelizowania się cukru i uzyskania złotego koloru po wystudzeniu posypać słonecznikiem po śmietanie i odstawić ciasto do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować