Piernikowe Renifery cake pop

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Renifery cake pop

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - ok. 250 g piernika bez dodatków/bez polewy/kakaowego biszkoptu lub ciasta ciemnego babkowego,
    Cake pops:
    (ok. 12 sztuk)
    – ok. 230 g upieczonego ciasta,
    – 60 g serka mascarpone,
    – 40 g roztopionej gorzkiej czekolady.
    Do dekoracji:
    – 250 g gorzkiej czekolady min 70% kakao,
    - solone precelki,
    – olej kokosowy (kilka łyżeczek),
    – draże czekoladowe koloru czerwonego,
    - draże cukrowe oczy,
    – patyczki do cake pops lub papierowe słomki,
    – wykałaczki,
    – gąbka florystyczna/steropian lub stojak na cake pops.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Lizaki

Piernikowe renifery cake pop - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowane wcześniej ciasto rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałeczki. Zeschnięte brzegi możemy odciąć lub użyć ciasta po 2 dniach (będzie bardziej miękkie). Pokruszone ciasto odstawiamy na bok.

    Mascarpone i roztopioną czekoladę dodajemy do miski z pokruszonym ciastem. Całość zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto powinno być wilgotne i plastyczne. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na ok.15 min. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę na polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej w metalowej misce. Aby czekolada miała bardziej lejącą się konsystencję dodajemy kilka łyżeczek oleju kokosowego. Gęsta i ziarnista polewa to efekt zbyt mocnego podgrzewania czekolady.

    Przygotowujemy 12 patyczków do cake pops. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Czubek patyczka, ok. 1/2-1 cm maczamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, uważając żeby nie przebić na wylot. Patyczki wciskamy w gąbkę florystyczną. Nabite cake pops wkładamy do lodówki na ok.5 min, tak aby patyczki zastygły w cieście.

    Jeśli czekoladę trzeba upłynnić (przeważnie jest zbyt gęsta) dodajemy 1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub więcej. Polewa powinna swobodnie spływać z łyżeczki. Dzięki olejowi kokosowemu nabierze fajnego aromatu. Przed oblewaniem cake popsów należy postukać w dno naczynia z czekoladą, mocno ręką lub uderzyć naczyniem kilka razy o blat. Dzięki temu pęcherzyki powietrza znikną, a nasza polewa będzie gładka. Gdy pęcherzyki jednak pojawią się nakłuwamy je szybko wykałaczką. Po lekkim schłodzeniu cake pops zanurzamy płynnym ruchem w czekoladzie. Jej nadmiar bardzo delikatnie strzepujemy z kulki stukając dłonią w patyczek, możemy również postukać patyczkiem o brzeg naczynia. Obracamy patyczki z kuleczkami wokół własnej osi. Po wystygnięciu polewy zamaczamy odrobinę czekolady na czubek wykałaczki, a następnie na drażetki które przyklejamy na cake popsy. Uszy renifera robimy z połamanych precelków delikatnie łamiąc je na pół. Nie jest to jednak proste, gdyż są bardzo delikatne i kruszą się po całości. Połówki precelków wciskamy w cake popsy. Udekorowane lizaki wciskamy ponownie w gębkę florystyczną i kładziemy do lodówki i tak je przechowujemy aż do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować