Pierniki świąteczne

4.5 (178 ocen)

Niedługo święta, więc nie może zabraknąć pierniczków.

Składniki:

  • - 100 g margaryny
    - 150 miodu
    - 250 g mąki
    - 1 op. przyprawy do piernika
    - 2 łyzeczki kakao
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - lukier lub barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i foremkami wycinamy różne kształty. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolne wzorki. Przekładamy do metalowego pojemnika do skruszenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować