Piernik z wiśniami i migdałami

4.49 (186 ocen)

  • 60 min

Piernik to moje ulubione ciasto:) robi się je naprawdę szybko i co najważniejsze jest mięciutki i wilgotny!

  • 60 min

Składniki:

  • 210 g margaryny
    1,5 szklanki mąki
    niepełna szklanka cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    kilka kropel zapachu np rumowego
    ok 150 g wiśni
    garść pokruszonych orzechów włoskich
    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z wiśniami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik 1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić, zdjąć z ognia i ostudzić. Jak już masa ostygnie białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z 3 białek. Następnie do przestygniętej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, zapach rumowy i wszystko szybko i krótko zmiksować. Na koniec dodać ubitą wcześniej pianę. Miksować krótko lub wymieszać drewnianą łyżką. Na wysmarowaną blachę wylać ciasto, następnie posypać orzechami i wiśniami - można trochę je powciskać do środka. na wierzch posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. piec ok 30-40 min - do suchego patyczka. Gotowe :)
    życzę wszystkim smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować