Piernik z powidłami śliwkowymi.

4.49 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Piernik, który zawsze piekę na święta i nie tylko. Pochodzi ze starego zeszytu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 łyżka smalcu
    1/2 szklanki cukru
    1/2 słoiczka miodu 370 g
    5 jajek
    1 łyżka kakao
    1 op. przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody
    2 szklanki mleka
    3 łyżki powideł śliwkowych
    75 dag mąki
    Ponadto:
    Powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
    polewa czekoladowa
    kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Piernik z powidłami śliwkowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i smalec utrzeć z cukrem do białości .Do utartej masy dodać po 1 jajku, następnie dodać resztę składników. Wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę o wym. 23x 37 cm. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
  • 2. Po wystudzeniu przekroić piernik powidłami. Wierzch polać czekoladą i udekorować kokosem.

Porady

Piernik w czasie pieczenia pęka i tak ma być.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować