Piernik z kremem pomarańczowym

4.45 (162 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto na świąteczny stół.

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 28x19cm
    Ciasto:
    240g miodu
    240g cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    ½kg mąki tortowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem pomarańczowy:
    5 dużych pomarańczy
    1 tabliczka czekolady białej
    2 budynie śmietankowe
    2 galaretki pomarańczowe
    150g masła

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek powideł śliwkowych
    1 pomarańcza do dekoracji

    Polewa czekoladowa:
    100g masła
    100g cukru pudru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.45 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik

Piernik z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na min. 24 godziny. Następnie dzielimy na 3 równe części, każdą wałkujemy (przez folię spożywczą, jak najmniej podsypując mąką) wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Każdą część najlepiej upiec osobno. Blaty piernikowe studzimy.

    Krem pomarańczowy:
    Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.9l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 1 szklankę. Gotujemy. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Studzimy.
    Przełożenie:
    Blat piernikowy – rozsmarowana połowa powidła- połowa kremu pomarańczowego- drugi blat piernikowy- reszta powideł- reszta kremu pomarańczowego- ostatni blat piernikowy- polewa czekoladowa- cieniutkie plastry obranej pomarańczy zatopione w polewie.

    Polewa czekoladowa:
    W rondelku topimy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko, a po zestawieniu z ognia także kakao. Mieszamy intensywnie cały czas, najlepiej blenderem z założoną ubijaczką na najniższych obrotach. Gdyby polewa oddzielała się od tłuszczu należy dodać łyżkę wrzącej wody i nadal mieszać. Gotową dekorujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować