Piernik z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na min. 24 godziny. Następnie dzielimy na 3 równe części, każdą wałkujemy (przez folię spożywczą, jak najmniej podsypując mąką) wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Każdą część najlepiej upiec osobno. Blaty piernikowe studzimy.
Krem pomarańczowy:
Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.9l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 1 szklankę. Gotujemy. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Studzimy.
Przełożenie:
Blat piernikowy – rozsmarowana połowa powidła- połowa kremu pomarańczowego- drugi blat piernikowy- reszta powideł- reszta kremu pomarańczowego- ostatni blat piernikowy- polewa czekoladowa- cieniutkie plastry obranej pomarańczy zatopione w polewie.
Polewa czekoladowa:
W rondelku topimy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko, a po zestawieniu z ognia także kakao. Mieszamy intensywnie cały czas, najlepiej blenderem z założoną ubijaczką na najniższych obrotach. Gdyby polewa oddzielała się od tłuszczu należy dodać łyżkę wrzącej wody i nadal mieszać. Gotową dekorujemy wierzch ciasta.
Komentarze