Piernik z herbatą

4.5 (195 ocen)

Pyszny , puszysty piernik z masą o smaku rumowym

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl. miodu prawdziwego
    1 szkl. mocnej herbaty
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    2 łyżeczki sody
    przyprawa do piernika
    3 szkl. mąki
    15 dkg. mlecznej czekolady
    słoiczek dżemu wiśniowego ( 280 - 300 g )
    MASA:
    1i 1/2szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki tortowej
    c. waniliowy
    3/4 kostki masła
    2-3 łyżki spirytusu
    kilka kropli olejku rumowego

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z masą rumową 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch , dodać miód , ucierać , dodać olej , mąkę , sodę , przyprawę do piernika , wlać wystudzoną herbatę wymieszać , ubić pianę z białek i delikatnie dodać do ciasta , wlać do formy o wymiarach 40-23 cm. Piec 45 minut w 180 *C . Po wystudzeniu piernik przekroić na 3 części , przekładać dżemem wiśniowym i masą rumową.
    WYKONANIE MASY; wszystkie składniki wymieszać(oprócz masła ) i ugotować budyń , masło utrzeć porcjami dodawać wystudzony budyń , dodać spirytus i olejek rumowy .Czekoladę połamać dodać 3 łyżki słodkiego mleka , podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady , ciepłą czekoladą polać piernik .

Porady

Zapomniałam dodać że do masy zamiast spirytusu i olejku rumowego można dodać rum . Ilość spirytusu podałam według własnego gustu z tym trzeba ostrożnie dodawać i próbować bo można przedobrzyć :) :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować