Piernik wyśmienity

4.5 (143 ocen)

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wyzwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta.

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 pełne łyżki kawy Inki
    250 ml (1 szklanka) mleka
    2 jajka
    300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej
    Przełożenie:
    kilka łyżek powideł śliwkowych
    Polewa:
    1 czekolada Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao)
    50 g masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik wyśmienity - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm
  • 2. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  • 3. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  • 4. Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • 5. Po całkowitym wystudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.
    Przełożony piernik polać polewą: czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.
    Wstawić do lodówki, aby zastygła polewa.

Porady

Piernik najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować