Piernik wawelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.( Ja wszystkie składniki wymieszałem w robocie kuchennym ).
Jeśli ktoś nie ma robota kuchennego, może wszystkie składniki wymieszać w dużej kuchennej misie za pomocą miksera kuchennego.
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i margaryną ( jeśli ktoś trzyma w lodówce, lepiej wyciągnąć wcześniej, lub pokroić nożem, wtedy lepiej się połączy ), dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, mleko, kakao, przyprawę do pierników i dżem. Po połączeniu się składników ciasto przelewamy do formy. Piec w dużej formie o wymiarach: długości 40 cm, szerokości 24 cm, wysokości 6 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.
2.Ja używam takiej końcówki do wykonania tego ciasta. Jest do końcówka do robota kuchennego firmy "MPM KASIA "
Komentarze