Piernik wawelski

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo dobry. Polecam każdemu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 jajka
    2 szklanki cukru
    10 dkg ( 100 g ) dżemu śliwkowego ( może być marmolada wieloowocowa ) lub też powidła śliwkowe
    2 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 opakowania przyprawy do piernika
    500 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy Pieczeń

Piernik wawelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ( Ja wszystkie składniki wymieszałem w robocie kuchennym ).
    Jeśli ktoś nie ma robota kuchennego, może wszystkie składniki wymieszać w dużej kuchennej misie za pomocą miksera kuchennego.

    Wykonanie:
    Jajka utrzeć z cukrem i margaryną ( jeśli ktoś trzyma w lodówce, lepiej wyciągnąć wcześniej, lub pokroić nożem, wtedy lepiej się połączy ), dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, mleko, kakao, przyprawę do pierników i dżem. Po połączeniu się składników ciasto przelewamy do formy. Piec w dużej formie o wymiarach: długości 40 cm, szerokości 24 cm, wysokości 6 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.
  • Końcówka do robota kuchennego 2. Ja używam takiej końcówki do wykonania tego ciasta. Jest do końcówka do robota kuchennego firmy "MPM KASIA "
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować