Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny, miękki piernik, długo dojrzewający, należy zagnieśc ciasto 5-6 tygodni, a piec 3-4 dni przed Bożym Narodzeniem.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    - ok.165/170 g miodu(ja dałam gryczany, może byc inny, a nawet sztuczny)
    - niecałe pół szklanki cukru(ja dałam trzcinowy)
    - ok. 80/85 g masła
    - 330g mąki(dałam ok.250g pszennej, resztę żytniej)
    - 1 jajo
    - 1 płaskia łyżeczka sody oczyszczonej
    - ok.40/45 ml mleka
    - odrobina soli
    - 2-3 łyżki domowej przyprawy do piernika(można dac z torebki, wtedy 1 całą torebeczkę)

    dodatkowo:
    - marmolada lub powidła śliwkowe
    - ewentualnie bakalie
    - czekolada gorzka, łyżka masła lub lukier
    - posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i miód wrzucic do grarnka, podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
    Do chłodnej masy dodać mąkę , jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto mieszac dużą łyżką i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka(można również do szklanej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepej na grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
  • 3. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić na 3 - 4 dni.
    Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Posypać cukrową posypką. Ciasto długo zachowuje świeżośc, zeby nie wysychał należy go zawinąc w ręcznik kuchenny lub ściereczkę.

Porady

Moje ciasto leżakowało 4 tygodnie w emaliowym garnku, przykrytym ściereczką w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować