Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA PIERNIK:

    250 g miodu
    1 szklanka cukru brązowego
    125 g masła
    2 jajka
    500 g mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki sody
    1/4 szklanki zimnego mleka
    1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kakao

    MASA ŚLIWKOWA:

    3 szklanki powideł śliwkowych
    200 g suszonych śliwek
    1 laska cynamonu
    1 łyżeczka goździków mielonych

    POLEWA:

    1/2 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki wody
    2 łyżki kakao
    50 g masła
    1 czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia.
    Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również jajka. Wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Mieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada.
  • 2. Po tym czasie, ciasto podzielić na pół i rozwałkować, podsypując lekko mąką. Upiec 2 blaty w formie 23 x 33 cm z wyłożonym papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 170*C przez 15 - 20 min. Wystudzone 2 blaty piernikowe przekroić na pół, uzyskując tym samym 4 warstwy ciasta.
  • Masa śliwkowa 3. Masa śliwkowa. Powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodać suszone śliwki, laskę cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając. Kiedy suszone śliwki zmiękną, wyjąć laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem. Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta.  Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia. Po wystudzeniu ciasto pokroiłam na 3 części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową.
  • 4. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać piernik. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Piernik Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować