Piernik staropolski

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Piernik staropolski, dojrzewający, wspaniały smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Piernik:
    0,5 L miodu ( u mnie wielokwiatowy)
    półtorej szklanki cukru trzcinowego
    25 dag masła
    1.20 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody
    120 ml mleka
    3 opakowania przyprawy do piernika z imbirem
    Masa:
    3 szklanki mleka
    8 pełnych łyżek grysiku
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    25 dag masła
    2 łyżki cukru pudru
    25 g wódki ( kieliszek)

    + 50 dag powideł śliwkowych
    Polewa:
    3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
    250 ml śmietanki 30 %
    10 dag mielonych migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1e68m20 1. Zaczynam od podgrzania masła, miodu i cukru, aby ładnie się połączyły, następnie studzę.
    Przesianą mąkę łączę z sodą, mlekiem, jajkami i zimną mieszanką z miodem, wyręczam się robotem. Dobrze wyrobioną masę przekładam do naczynia żaroodpornego i wynoszę w zimne miejsce( ganek, piwnica), zostawiam go na 4 tygodnie.
  • image-0jiqjss 2. Po tym czasie ciasto wyciągam, dzielę na 4 części, każdą osobno wałkuję i piekę .
    Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.
  • image-1kvpank 3. Masa grysikowa:
    Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia.
    Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.
  • image-22re5su 4. Polewa:
    Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.
    Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.

Porady

Można posmarować czekodzemem,super pasuje. Trzeba uważać aby placki się za mocno nie spiekły , bo będą bardzo twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować