Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od podgrzania masła, miodu i cukru, aby ładnie się połączyły, następnie studzę.
Przesianą mąkę łączę z sodą, mlekiem, jajkami i zimną mieszanką z miodem, wyręczam się robotem. Dobrze wyrobioną masę przekładam do naczynia żaroodpornego i wynoszę w zimne miejsce( ganek, piwnica), zostawiam go na 4 tygodnie.
2.Po tym czasie ciasto wyciągam, dzielę na 4 części, każdą osobno wałkuję i piekę .
Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.
3.Masa grysikowa:
Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia.
Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.
4.Polewa:
Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.
Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.
Porady
Można posmarować czekodzemem,super pasuje. Trzeba uważać aby placki się za mocno nie spiekły , bo będą bardzo twarde.
Komentarze