Piernik na piwie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piernik to jedno z moich ulubionych ciast. W pierniku lubię jego zapach i smak. W tym roku jednak pierwszy raz upiekłam piernika na piwie. I nie powiem, ale wyszedł super smaczny. Smak piwa nie był wcale wyczuwalny, a zarazem ciasto miało głęboki karmelowy smak. Może to zasługa połączenia miodu i piwa, nie wiem?!Wiem za to, iż muszę częściej piec piernik na piwie , gdyż oprócz wyjątkowego smaku posiada również jedna wyjątkową cechę - zachowuje długo świeżość.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej(3 szklanki)
    200 g masła
    200 g miodu
    200 ml ciemnego piwa(3/4 szklanki)
    150 g cukru trzcinowego
    40 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
    20 g kakao(2 łyżki)
    10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
    10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
    5 jajek
    dekoracja
    250 g masy marcepanowej(1 opakowanie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Miód, ciemne piwo oraz masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo przesiane składniki i wystudzone piwo z miodem i masłem. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto. Piernik pieczemy przez 60-75 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
    Masę marcepanową wałkujemy i układamy na cieście. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować