Piernik krakowski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki
    125 g margaryny
    250 g cukru
    2 jajka
    4 łyżki powideł
    3 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    garść bakalii

Piernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. W misce miksujemy jajka z cukrem, po czym dodajemy mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawę do piernika. Miksujemy dalej. Pod koniec dodajemy powidła, roztopiony tłuszcz i obtoczone w mące bakalie. Mieszamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej keksówki i pieczemy 1 h. Piernik dekorujemy polewą czekoladową i przekładamy powidłami śliwkowymi lub marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy