Piernik Dziadzia Cesia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Piernik jest przepyszny! Przepis jest wyjątkowy ponieważ jest pamiątką po moim dziadziu, który uwielbiał go piec! :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 kg miodu (może być sztuczny)
    20 dkg cukru
    20 dkg margaryny
    1 łyżka sody oczyszczonej
    2 jaja
    2 opakowania przyprawy do piernika
    1 szklanka mleka

Piernik dziadzia cesia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Margarynę i miód należy rozpuścić w garnku.
    2. Mąkę, sodę oraz cukier wymieszać "na sucho"
    3. Następnie wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać.
    4. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 14 dni.
    5. Po upływie 2 tygodni ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut
    6. Upieczony piernik przekładamy powidłem lub masą oraz polewamy czekoladą

Porady

Polecam upieczenie piernika na mniejszej blaszce (kwadratowa). Wyrośnie większy, łatwiej jest go podwójnie przekroić. Polecam przełożenie piernika powidłem oraz polewę z gorzkiej czekolady - jest pyszny!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszanka dziadzia Kazia

4.5 (193 ocen)

4.5 (193 ocen)

piernik

akrobatka22 . 2 godz.

3.55 (586 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way