PIERNICZKI na RAZ DWA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

prosty i szybki przepis na pierniczki które są gotowe do zajadania bez długiego leżakowania

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 łyżki miodu
    3/4 szklanki cukru
    50 g masła
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki na raz dwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIERNICZKI na RAZ DWA 1. Masło z miodem rozpuścić. Gdy przestygnie to przelewamy do suchych składników i wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy.
    Schładzamy 20 - 30 min. w lodówce.
    Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3 - 5 mm.
    i wykrawamy dowolne kształty.
  • PIERNICZKI na RAZ DWA 2. Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni, pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.10 min. ( najlepiej około 7 - 8 min. sprawdzić czy zaczynają się rumienić od spodu - jak tak to wyjmujemy ) przed pieczeniem możemy słomką do picia zrobić otworki by móc je potem zawiesić. Po całkowitym przestudzeniu - zdobimy lukrem lub jak nam się tylko podoba.

Porady

można dodać 2 łyżeczki kakao - będą o wiele ciemniejsze :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować