pierniczki na drożdżach

4.48 (178 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te pierniczki nie wymagają leżakowania, są miękkie zaraz po upieczeniu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki miodu
    paczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    40 g drożdży świeżych
    120 g masła
    łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika wymieszać i przesiać. Miód i masło rozpuścić, przestudzić. Do mieszanki mąki dodać jajka, miód z masłem i drożdże. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 180*C przez około 8 minut (nie przesuszyć, bo będą twarde). Wystudzić.

Porady

Nie są to raczej ciasteczka do dekorowania, chyba że delikatnie, bo dość mocno wyrastają i są miękkie. Surowe ciasto ma konsystencję plasteliny i bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nie klei się zbytnio do wałka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

Pierniczki na drożdżach

To może cię zainteresować