Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka korzenne na każdą okazję, nie tylko na święta, są zawsze smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna Typ 450 30 dag
    masło 20 dag
    cukier puder 10 dag
    2 żółtka kurze
    Przyprawa do ciasteczek korzennych 20 g
    kakao 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło musimy rozpuścić, ostudzić. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy kakao, przyprawę korzenną. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Do wymieszanych składników z mąką dodajemy żółtka i ostudzone masło. Wstępnie mieszamy łyżką aż powstanie gęste ciasto, dalej wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto robimy w kształt kuli i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ze schłodzonego ciasta rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra i z niego wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować