PIERNICZEK BAKALIOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aromatyczny, miękki, puszysty no i pełen bakalii.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Margaryna
    1 szkl cukru
    3 jajka
    3 łyżki płynnego miodu
    2 szkl mleka
    2 łyżeczki sody rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłego mleka
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 słoik dżemy np. wiśniowy
    2 łyżki kakao
    Bakalie ulubione
    Olejek migdałowy

Pierniczek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną chłodną margarynę. Utrzeć dokładnie. Do masy dołożyć miód, cynamon, przyprawy, kakao i sodę, olejek, dżem i bakalie. Na końcu dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Piec ok. 1 godziny w 180C.

Komentarze

Podobne przepisy