Piegusek

5 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto za którym maluchy wprost przepadają :-)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    1 szklanka cukru
    7 łyżek wody
    3 jaja
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki maku
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pieguski

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł.
    Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).
    Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy.
    Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować