Niesamowite jest to, że nasze organizmy dopominają się smaków charakterystycznych dla danej pory roku. Czyli nieuchronnie zbliża się jesień i zima, bo ja chcę śledzia...:-)
Dla 4 osób
Składniki:
po 2 ziemniaki na osobę,
masło,
folia aluminiowa,
sałatka śledziowa:
6-8 filetów śledziowych w oleju,
2 ogórki kiszone,
1 cebula,
1 jabłko,
cukier, sól,
sok z cytryny lub kilka kropel octu winnego,
2-3 łyżki majonezu,
2-3 łyżki śmietany 12% tł.
Pieczony ziemniak z sałatką śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Filety wytrzeć do sucha, pokroić w kostkę, również ogórka. Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, sparzyć lub zdusić z solą. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić octem, cukrem i solą.
2.Ziemniaki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową, dokładając troszeczkę masła. Piec około 1 godziny w nagrzanym piekarniku. Podawać przekrojone na pół z sałatką śledziową.
Komentarze