PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z MORELAMI I ŚLIWKAMI

4.97 (179 ocen)

  • 20 min

Jeśli nie macie pomysłu na wybór mięsa do obiadu polecam udziec z indyka.Można go przyrządzić jako danie świąteczne,albo na niedzielny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • -nogi i udźce z indyka
    -przyprawa staropolska do kurczaka
    -czosnek
    -sól,pieprz
    -masło
    -suszone śliwki
    -suszone morele
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczony udziec z indyka z morelami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udziec z indyka z owocami 1. Ja kupiłam dwie nogi i udziec.
    Posypałam je solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą staropolską do kurczaka.Można również dodać pastę curry.
    Dodałam trochę masła i podlałam wodą
  • udziec z indyka z owocami 2. Wszystko dokładnie wymieszałam.
    Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam około 1,5 h w temp.180 stopni
    co jakiś czas przekręcając i podlewając wodą.
    Na koniec piekłam już bez przykrycia i wtedy indyk przybrał
    piękny brązowy kolor.
  • 3. Pokroiłam w paseczki suszone morele i posypałam nimi mięsko.
    Można go podać z ryżem lub ziemniakami polewając sosem
    który się wypiekł z pieczeni.
    Polecam i ...
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Morele Śliwki Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować