pieczony SERNIK z truskawkami

4.49 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon truskawkowy w pełni! to zdecydowanie mój ulubiony okres w roku. Dziś zapraszam Was na SERNIK pieczony Z TRUSKAWKAMI. W internecie pełno jest przepisów na serniki truskawkowe na zimno – lubię je, ale jeśli mam wybór, zdecydowanie wolę tradycyjnie pieczony sernik. Dzisiejszy przepis jest doskonałym połączeniem tradycyjnego sernika, czekolady i pysznych truskawek.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na blaszkę o wymiarach 23×23 cm

    SPÓD:
    100g herbatników maślanych
    50g masła
    2 łyżki dobrego ciemnego kakao

    SERNIK:
    1kg sera trzykrotnie zmielonego
    250g masła
    150g cukru
    4 jajka
    60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)

    KRUSZONKA:
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka dobrego ciemnego kakao
    1 łyżka cukru
    1 łyżka ciepłego masła
    +
    500g truskawek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Pieczony sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół.

    SPÓD herbatniki i kakao wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając łyżką. Odstawiamy.

    SERNIK Truskawki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotowy sernik wylewamy na czekoladowy spód, wyrównujemy łyżką. Gotowe truskawki mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (dzięki temu podczas pieczenia sernika truskawki pozostaną na górze – nie opadną nam a dno blaszki) i układamy równo na serniku, lekko je dociskając.

    KRUSZONKA wszystkie składniki kruszonki mieszamy dłonią. Gotową kruszonkę rozkładamy równo na serniku i truskawkach.

    Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Sernik studzimy w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować