Bardzo smaczny sernik , osłodzony miodem, z dominującym smakiem i zapachem bananów. Dodatkowym atutem tego wypieku jet to , że jest prosty i szybki w przygotowaniu.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. sera trzykrotnie mielonego
50 dag. obranych bananów-ok. 5-6 sztuk
6 jajek wiejskich
1/2 szklanki miodu akacjowego pszczelego
10 dag. rodzynek
1 aromat rumowy
3-4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
tortowa blaszka(średnica 25cm.)wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tarta
cukier puder do posypania
Pieczony sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany miksuję blenderem, dodaję je do sera, żółtek, miodu, miksuję mikserem na jednolitą masę. Białka ubija na sztywno z dodatkiem soli, dodaje je do masy serowo bananowej, delikatnie mieszam. Na koniec dodaje rodzynki skropione aromatem rumowym, mieszam.
2.Masę serową przekładam do przygotowanej formy, posypuję wiórkami kokosowymi, piekę ok. godziny 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę w uchylonym piekarniku.
Komentarze