Pieczony schab z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej mieszamy z przyprawami.
Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy długim nożem w środku (nie przecinając mięsa na wylot), tak aby zrobić miejsce na żurawinę.
2.Owoce wkładamy do mięsa, dociskając (można posłużyć się końcówką drewnianej łyżki), aby dokładnie wypełniły przestrzeń. Zamykamy mięso za pomocą wykałaczek.
Wmasowujemy marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę.
3.Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i nakłuwamy w kilku miejscach od góry patyczkiem do szaszłyków.
Jeśli zostało nam trochę żurawiny posypujemy nią mięso lub wkładamy wraz z nim do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy pod przykryciem w temp. 200 stopni przez około 1 godzinę 20 minut.
Komentarze