Pieczony schab z marchewkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy w plastry. Około 1 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowanie plastry schabu chowamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy marchewkową pierzynkę.
Marchew myjemy i obieramy. Następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę również myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu do miękkości około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Chwilkę dusimy.
Przygotowany schab wyjmujemy z lodówki, układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową. Następnie wykładamy marchewkowy farsz. Około 1-2 łyżek. Ładnie rozprowadamy farsz.
Tak przygotowany schab z marchewkową pierzynką pieczemy około 40-45 minut.
Jeżeli lubicie ser, możecie posypać starkowanym serem, ja akurat nie miałam i przygotowałam bez sera. Ser jaki by pasował to na pewno żółty lub mozzarella.
Porady
Upieczony schab podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniaki, ryż, kasza, frytki.
Komentarze