Pieczony kurczak w młodej kapuście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fajne danie na niedzielny obiadek dla całej rodziny

  • 60 min

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    Pół młodej kapusty
    1 marchewka (mała)
    Pół cebuli
    Pół litra bulionu z kostki
    Sól,pieprz czarny mielony,papryka ostra,przyprawa do kurczaka,majeranek
    Olej

Pieczony kurczak w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki z kurczaka obgotować w wodzie przez 10 min.
    Następnie wyjąć i odstawić do przestygnięcia, po wystygnięciu posmarować mięso olejem, osolić, popieprzyć, obsypać przyprawą z kurczaka oraz majerankiem z obu stron.
    Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, na foli ułożyć liście kapusty.
    Następnie włożyć mięso, obsypać poszatkowaną resztą kapusty, skrojoną cebulą i marchewką. Wszystko polać szklanką z wcześniej zrobionego bulionu z kostki.
    Wstawić do wcześnie rozgrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni. Piec przez 15 min. następnie dolać resztę bulionu i piec przez następne 15 min podlewając od czasu do czasu wierzch mięsa bulionem z blachy, wtedy mięso nie będzie suche tylko soczyste.
    Podawać z ziemniakami
    Ja dodałam jako dodatek kapustę pieczoną z blachy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy