Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem

4.48 (155 ocen)

Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne. Można je przygotować na setki sposobów. Ta marynata doskonale przyprawia kurczaka, pachnący odrobinę orientalne, pikantny, słodkawy...inny niż w ziołach czy też w panierce. Warto spróbować.

Składniki:

  • 4 udka
    4 podudzia
    łyżka miodu
    łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżka piri piri
    3 ząbki czosnku
    3 cm kawałek imbiru
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir trzemy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, nacieramy dokładnie. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (można na całą noc). Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Podałam z ryżem i surówką z cukinii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować