Pieczony królik

4.5 (193 ocen)

  • Dla 2 osób

Danie w sam raz na niedzielny obiadek dla ukochanej osoby.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki główne:
    -2 tylne łapy z królika
    -5 ziemniaków średniej wielkości


    Składniki do marynaty:
    -pół szklanki oleju
    -1 duża łyżka majeranku
    -1 duża łyżka ziół prowansalskich
    -1 duża łyżka oregano
    -2 duże łyżki sosu sojowego
    -pół łyżeczki pieprzu

    Składniki na sałatkę:
    -1 sałata lodowa
    -1 pomidor
    -1 ogórek
    -pęczek szczypiorku
    -pół kubka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika włożyć do garnka, dodać olej, zioła i sos sojowy. Wymieszać i zostawić na 12 godzin w lodówce
  • 2. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Dodać do królika i wymieszać wraz z marynatą. Królika i ziemniaki włożyć do jednego rękawa do pieczenia i piec 50 minut w temp 180 stopni, co jakiś czas przewracając.
  • 3. Sałatę, pomidora i ogórka wymyć i osuszyć. Sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki (gdyż pokrojona nożem traci wiele witamin i składników mineralnych). Pomidora i ogórka pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Na końcu dodać drobno pokrojony szczypiorek.
  • 4. Upieczonego królika podawać wraz z upieczonymi ziemniakami i sałatą. Smakuje wyśmienicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować