Pieczony kalafior z cieciorką i parówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na szybki obiad z piekarnika. Chrupiący kalafior, cieciorka i kilka parówek. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    puszka cieciorki
    1 opakowanie parówek albo ulubionych kiełbasek
    3 - 4 łyżki startego żółtego sera
    2 pomidory
    pęczek szczypiorku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, zioła prowansalskie

Pieczony kalafior z cieciorką i parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony kalafior z cieciorką i parówkami 1. Obieramy kalafiora z liści, dzielimy na różyczki i płuczemy pod bieżącą wodą.Osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawionego polewamy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cieciorkę odsączamy z zalewy, parówki nacinamy, pomidorki kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki układamy na blaszce razem z kalafiorem, posypujemy jeszcze ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. Pieczemy około 35 minut, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy jeszcze zieleninę - w tym przypadku szczypior. Pyszne, chrupiące danie na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy