Pieczony filet z kurczaka z warzywami

4.98 (205 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny soczysty kurczak z chrupiącą powierzchnią z dodatkiem warzyw. Dani niskokaloryczne, nadaje się o każdej porze roku. Przepis to własna inspiracja.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    1 opakowanie warzyw na patelnię (lub w zależności od sezonu i upodobania inne warzywa)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
    woreczek foliowy do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.98 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony filet z kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić na kawałki o długości ok 5-6 cm.
  • 2. Kawałki fileta włożyć do miski, posypać solą pieprzem i przyprawami oraz dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
  • 3. Po ok 2 godzinach kurczaka przełożyć do foliowego woreczka do pieczenia. Wrzucić do środka warzywa na patelnię i zawiązać woreczek na końcu. Następnie kilka razy delikatnie obrócić woreczek, tak aby warzywa wymieszały się na przemian z kurczakiem. Włożyć woreczek z kurczakiem i warzywami do naczynia żaroodpornego. Piec ok 60 minut w temp. 200oC.

Porady

Jeśli chcemy aby kurczak był bardziej chrupiący, 10-15 min przed końcem pieczenia folię należy rozciąć i rozchylić. Idealne dodatki do tego kurczaka to pieczone ziemniaczki lub brązowy ryż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować