Pieczony bigos

4.46 (151 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

robi się go inaczej niż zwykły, ale dla mnie ma lepszy smak ;)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta (poszatkowana): 1 kilogram
    - przyprawa do bigosu: 5 łyżek
    - pomidory (pokrojone w kostkę): 150 gramów
    - przecier pomidorowy: 100 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 łyżka
    - ziele angielskie: 1 łyżeczka
    - kiełbasa (ścinki (mix kiełbas pokrojonych w kostkę)): 0.5 kilograma
    - cebula (pokrojona w kostkę): 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy kapustę – szatkujemy ją tak jak na zwykły bigos. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju z cebulką. Poszatkowaną kapustę wkładamy do blachy i nalewamy wody tak do połowy blachy (mogą być takie do pieczenia ciasta, chociaż najodpowiedniejsze są ceramiczne blachy dość głębokie). Wstawiamy kapustkę do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i podpiekamy ją przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Później dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i przyprawiamy –






    koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, zielem angielskim i przyprawą do bigosu. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejną godzinę, mieszając przy tym co 20 minut, żeby kapusta się nie spaliła. Taki pieczony bigos można robić nawet cały dzień u nas zajęło to jakieś 3-4 godziny z przerwami :) smak na pewno jest inny a zapach unosi się w całym domu :) Optymalny czas pieczenia to taki kiedy kapustka będzie miękka a smak taki jaki powinien mieć bigos :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kiełbasa Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować