Ten bigos zawsze podajemy w święta. To mój ulubiony bigos, choć trochę pracochłonny.
Składniki:
- 3 kg kapusty kiszonej z marchewką (ewentualnie kapusta bez marchewki, a marchewkę możemy zetrzeć do kapusty świeżą)
- 1/2 kg surowego boczku (niezbyt tłustego)
- ok. 1 kg mięsa (np. łopatki, szynki)
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
- kilka liści laurowych
Pieczony bigos z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. pół godz. Po tym czasie kapustę dobrze odcisnąć z wody. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją dodatkowo przepłukać.
2.Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na głębokiej patelni. Im mocniej przypieczony będzie boczek, tym smaczniejszy potem bigos. Mięso pokroić w kostkę. Grzyby lekko pokruszyć w palcach. Jeśli mamy kapustę bez marchewki, i korzystamy ze świeżej marchwi, należy ją obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.W misce dobrze wymieszać rękami: sparzoną i odciśniętą kapustę kiszoną, usmażony boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, surowe pokrojone mięso, pokruszone grzyby i ewentualnie startą marchewkę. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
4.Wymieszany bigos przełożyć do naczyń do zapiekania z pokrywką, np. gęsiarki, brytfanny. Do każdego naczynia w kapustę włożyć kilka liści laurowych. Bigos piec pod przykryciem w temp. 180 stopni (termoobieg) przez 1-1,5 godz.(lub dłużej jeśli chcemy go lekko podpiec).
Najlepiej smakuje odgrzewany na patelni.
Komentarze