Pieczony bigos z grzybami

4.5 (146 ocen)

Ten bigos zawsze podajemy w święta. To mój ulubiony bigos, choć trochę pracochłonny.

Składniki:

  • - 3 kg kapusty kiszonej z marchewką (ewentualnie kapusta bez marchewki, a marchewkę możemy zetrzeć do kapusty świeżą)
    - 1/2 kg surowego boczku (niezbyt tłustego)
    - ok. 1 kg mięsa (np. łopatki, szynki)
    - garść suszonych grzybów
    - sól, pieprz
    - kilka liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony bigos z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. pół godz. Po tym czasie kapustę dobrze odcisnąć z wody. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją dodatkowo przepłukać.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na głębokiej patelni. Im mocniej przypieczony będzie boczek, tym smaczniejszy potem bigos. Mięso pokroić w kostkę. Grzyby lekko pokruszyć w palcach. Jeśli mamy kapustę bez marchewki, i korzystamy ze świeżej marchwi, należy ją obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 3. W misce dobrze wymieszać rękami: sparzoną i odciśniętą kapustę kiszoną, usmażony boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, surowe pokrojone mięso, pokruszone grzyby i ewentualnie startą marchewkę. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  • 4. Wymieszany bigos przełożyć do naczyń do zapiekania z pokrywką, np. gęsiarki, brytfanny. Do każdego naczynia w kapustę włożyć kilka liści laurowych. Bigos piec pod przykryciem w temp. 180 stopni (termoobieg) przez 1-1,5 godz.(lub dłużej jeśli chcemy go lekko podpiec).
    Najlepiej smakuje odgrzewany na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować